Datum:

Zakaj je kripto valuta tako priljubljena?

Napisal 0

Kripto valuta ali  Cryptocurrency  je menjalno sredstvo z uporabo kriptografije – za  zavarovanje  posle in nadzor za oblikovanje dodatnih enot valute. Kripto valuta so podskupina alternativnih valut, ali posebej digitalnih valut.

Bitcoin je postal prva decentralizirana Kripto valuta leta 2009. Od takrat so nastale številne Kripto valute. Ti so pogosto imenujemo altcoins, kot mešanice  Bitcoin alternative.

Kripto valuta uporablja  decentraliziran nadzor, v nasprotju s centraliziranim elektronskega denarja / centraliziranih bančnih sistemov. Decentraliziran nadzor se nanaša na uporabo blockchain podatkovne baze transakcij.

Decentralizirano Kripto valuto se proizvaja iz celotnega sistema Kripto valut – skupaj  s hitrostjo, ki je določena pri izdelavi sistema in ki je javno znana. V centralizirano bančnih in gospodarskih sistemih, kot so Federal Reserve System, vlada nadzoruje dobavo valute s tiskanjem enot fiduciarnega denarja ali zahtevne dopolnitve digitalnih bančnih knjigah. Vendar pa podjetja ali vlade ne morejo proizvajati enot Kripto valut in kot taka nimajo zagotovil ali podporo za druga podjetja, banke ali pravne osebe, ki imajo vrednost premoženja, izmerjeno v decentralizirano Kripto valuti. Osnovni tehnični sistem, na katerem decentraliziran Kripto valuti temeljij je bila ustvarjena s strani skupine ali posameznika znano kot Satoshi Nakamoto.

Od marca 2015, obstaja na stotine specifikacij Kripto valut ( Crypto-Currency Market   https://coinmarketcap.com ) Najbolj so podobni in izhajajo iz prvega v celoti izvajajo decentralizirano Kripto valuta Bitcoin. V Kripto valuti je sistem za varnost, celovitost in uravnoteženost knjige vzdržuje skupnost medsebojno nezaupanje strank v besedilu rudarji: člani širše javnosti uporabljajo svoje računalnike, da bi preverili transakcije, ki jih dodate v knjigo v skladu s posebnim time stamping sistemu.

Varnost Kripto valut knjige ki temelji na predpostavki, da je večina rudarjev pošteno poskuša ohraniti v knjigi, ki je finančna spodbuda, da to storijo. ( za to dobijo plačilo v kovancih)

Večina Kripto valut so namenjeni, da postopno zmanjšujejo proizvodnjo valute, dajanje v končni pokrov ali na skupni znesek valute, ki ne bo nikoli v obtoku  – posnemanjem plemenite kovine. V primerjavi z običajnimi valutami, ki jih finančne institucije  vodijo kot denar na roko. Kripto valute so manj dovzetne za zaseg pred organi pregona. Obstoječe Kripto valute posedujejo – večinoma ali skoraj vse anonimno.
Zgodovina

Leta 1998, Wei Dai objavil opis “b-denarja”, anonimni, porazdeljen elektronski denarni sistem. Kmalu zatem, Nick Szabo ustvaril “Bit Gold”. Kot Bitcoin in drugih Kripto valut, ki bi sledila, je bil Bit Gold elektronski sistem, valuta, ki zahteva uporabnikom izpolniti dokazilo o funkciji dela z rešitvami, ki jih šifrirane objavi. Valuta sistem, ki temelji na povratni dokaz dela je kasneje nastala Hal Finney, ki sledi delo Dai in Szabo.

Prva decentralizirana Kripto valuta , Bitcoin, je bila ustanovljena leta 2009, ki ga razvije  Satoshi Nakamoto.  SHA-256, kriptografsko funkcijo razpršitve, kot njenega sistema proof-of-dela. V aprilu 2011 je bil Namecoin nastal kot poskus oblikovanja decentraliziran DNS, katere bi internet cenzura  bila  zelo težka. Kmalu zatem, oktobra 2011, Litecoin je bil sproščen. To je bila prva uspešena Kripto valuta,  ki ga je  uporabljala Scrypt njen hash funkcijo namesto SHA-256. Drugi pomemben cryptocurrency je Peercoin prvi uporabil hibrid in je dokaz-za-delo / proof-of-igri.  Mnoge druge Kripto valute so bili ustvarjene, čeprav so bili nekatere uspešne, saj so prinesle mali način tehnične inovacije.

 1. avgusta 2014 je Velika Britanija napovedala, da bo ministrstvo za finance naredilo študijo za  Kripto valute  in kakšno vlogo, če sploh lahko igrajo v gospodarstvu Združenega kraljestva. Študija je poročala o tem, ali je treba upoštevati predpis.Javnost

  predstavniki centralnih bank navajajo, da je sprejetje Kripto valuta kot Bitcoin velik izziv za sposobnost centralnih bank, da vplivajo na ceno kredita za celotno gospodarstvo. Prav tako so navedli, da kot je trgovanje z uporabo Kripto valut postalo bolj priljubljeno, pa se zavezuje, da bo izguba zaupanja potrošnikov v fiat valutah – naraščala. Gareth Murphy  je višji osrednji bančni uradnik izjavil, “razširjena uporaba Kripto valuta bi bila tudi težja statistično za agencije ki  zbira podatk o gospodarski aktivnosti, ki jih vlade uporabljajo za usmerjanje v gospodarstvu”. Opozoril je, da virtualne valute predstavljajo nov izziv za nadzor centralnih bank nad pomembnih funkcij politike denarja in tečajev.

  Jordan Kelley, ustanovitelj Robocoin je začel prvi Bitcoin bankomat v Združenih državah Amerike, 20. februarja 2014. kiosk nameščen v Austin, Texas je podoben bančnih bankomatih, vendar ima skener za branje identifikacije izdan iz strani  pristojnih državnih organov, kot je vozniško dovoljenje ali njen potni list za potrditev identitete uporabnikov.

  Dogecoin Foundation, dobrodelna organizacija osredotočena na Dogecoin in soustanovitelj Dogecoin soustvarjalec Jackson Palmer je darovali več kot $ 30.000 vredno Dogecoin za pomoč pri financiranju jamajške bob ekipe  leta 2014 olimpijske igre v Sočiju v Rusiji.  Naraščajoča skupnost okrog Dogecoin je videti, da  utrdi svoje dobrodelne poverilnice z zbiranjem sredstev za sponzoriranje službene pse za otroke s posebnimi potrebami.

  Zakonitost

  Pravni status Kripto valut se bistveno razlikuje od države do države in je še vedno nedefiniran ali spreminja v mnoge od njih. Medtem ko so nekatere države izrecno dovolilo njihovo uporabo in trgovine, so druge prepovedane ali omejile. Prav tako so različne vladne agencije, službe in sodišča razvrščajo bitcoins drugače. Kitajska centralna banka je v izjemno hitrem času sprejela prepoved ravnanja z  bitcoin finančne institucije na Kitajskem v začetku leta 2014.  V Rusiji, čeprav je Kripto valuto –  pravno  nezakonita, za  nakup blaga. Nakup blaga v Rusiji je možen uradno z ruskim  rubljom  fiat valuto.

  25. marca 2014 so Združene države Internal Revenue Service (IRS) odločilo, da je  Bitcoin obravnavan kot lastnina za davčne namene v nasprotju z valuto. To pomeni Bitcoin bo predmet davka na kapitalski dobiček. Ena izmed prednosti te odločbe je, da pojasnjuje zakonitosti Bitcoina. Vlagatelji bodo morali skrbeti, da so naložbe v krito valuto ali dobiček, narejeni iz bitcoin nezakonita ali kako jih bo poroča IRS.  V dokumentu, ki ga raziskovalci iz Oxforda in Warwick objavljen izkazal, da ima Bitcoin nekatere podobne lastnosti kot na trgu plemenitih kovin več kot tradicionalnih valut, zato v soglasju z odločitvijo IRS, čeprav na podlagi različnih razlogov.

  Pojavila so se tudi pravna vprašanja, ki se ne ukvarjajo z vladami za Kripto valuto. Coinye, na primer, je altcoin, ki se uporablja raper Kanye West za svoj logotip brez dovoljenja. Po zaslišanju sproščanja Coinye, prvotno imenovan Coinye West, odvetniki za Kanye West poslal pismo odloka o prepovedi in na e-poštni operater Coinye, David P. McEnery Jr. V dopisu je navedeno, da je bil Coinye namerne kršitve blagovne znamke, nelojalno konkurenco, cyberpiracy naročil Coinye prenehali z uporabo podobnih  imen Kanye West.

  Skrbi neurejenega svetovnega gospodarstva

  Kot je priljubljenost in povpraševanje po spletnih valute se povečuje od začetka Bitcoin v letu 2009,  naredi zaskrbljenost, da lahko tako neurejen sistem od osebe do osebe v svetovnem gospodarstvu, ki Kripto valuto ponujajo postanejo grožnja za družbo. Zaskrbljenost na pretek, da lahko altcoins postane orodje za anonimne spletne kriminalce.

  Transakcije, ki potekajo so z uporabo in izmenjavo teh altcoins so neodvisni od formalnih bančnih sistemov, zato lahko davčne utaje enostavnejše za posameznike. Ker je grafikonov obdavčljivega dohodka, ki temelji na tem, kar prejemnik poroča s storitvijo prihodkov, postane zelo težko prestavljeno ttransakcijo, ki z uporabo obstoječih kripto valuta , način izmenjave, ki je zapleten (in v nekaterih primerih nemogoče), da bi spremljali.

  Sistemi anonimnosti, da večina kripto valuta ponujajo, da jim  lahko služi tudi kot enostavnejši način za pranje denarja. Namesto pranja denarja skozi zapleteno mrežo finančnih akterjev in bančne račune, pranje denarja skozi altcoins stoji izven institucij in jih je mogoče doseči s pomočjo anonimnih transakcij.

Aretacije

Bile so aretacije v Združenih državah Amerike v zvezi z Kripto valuta . Znan primer je bila aretacija Charlie Shrem, CEO BitInstant.

Goljufije

Dne 6. avgusta 2013, sodnik sodnik Amos Mazzant vzhodnega okrožja Texas zvezno sodišče je odločilo, da zato, ker se Kripto valuta (izrecno Bitcoin), se lahko uporablja kot denar (se lahko uporablja za nakup blaga in storitev, plačati za posamezne življenjske stroške  in izmenja za konvencionalne valute) je valuta ali oblika denarja. Ta odločitev je omogočila SID, da je pristojno za primere goljufij z vrednostnimi papirji, ki vključuje Kripto valuta.

GBL, kitajski Bitcoin trgovalna platforma, nenadoma zaprli 26. oktobra 2013 naročnikov, ne morejo  prijaviti, izgubo do $ 5 milijonov vrednosti  Bitcoina.

V februarju 2014, Kripto valuta na nacionalne naslovnice zaradi največje svetovno izmenjavo Bitcoina, Mt. Gox, gre v stečaj. Družba je navedla, da je izgubila skoraj 473 $ milijonov v proti vrednosti bitcoins njihovim strankam zaradi kraje. To je približno 750.000 bitcoins oziroma približno 7% vseh bitcoins . ki obstajajo. Zaradi te krize, med drugim novice, cena Bitcoin padla iz visok približno 1160 $ ​​decembra do februarja  cena pod  400 $.

Dne 31. marca 2015 sta bili zdaj že nekdanji agenti iz Drug Enforcement Administration in tajno službo ZDA obtožen goljufije pranje denarja in drugih kaznivih dejanj, za domnevno krajo Bitcoin med zvezno preiskavo Silk Road, nedovoljenega črnega trga zvezni tožilciso ga  zaprli leta 2013.

1. decembra 2015, je bil lastnik zdaj propadli GND spletni rudarjev obtožen goljufije z vrednostnimi papirji po njegovem kripto valuta znan kot Paycoin. Obtožen je kot vodja  dovršenega  Ponzi shema pod krinko “oblak rudarjenja” z rudarske opreme gostuje v podatkovnem centru.Nameraval je da oblak rudarjev, znan kot “hashlets”, da je rudarstvo kripto valute v Zenportal “oblaku”, čeprav v resnici ni bilo nobenih rudarjev aktivno rudarstvo kripto valute. Imela je več kot 10.000 uporabnikov, ki so kupljeni za skupno več kot 19 milijonov ameriških dolarjev.

24. avgusta 2016, zvezni sodnik na Floridi certifikatom skupinsko tožbi proti propadli izmenjavi kripto valute Cryptsy in lastnik Cryptsy je  Obtožen preusmeritve  milijone dolarjev uporabniških vlog, uničevanje dokazov kateri so verjetno  izginili  na Kitajsko.

Darknet trgi

Glavni članek: Darknet trg

Kripto valuta se uporablja tudi v spornih nastavitvah  v obliki spletnih črnih trgov, kot so Silk Road. Prvotni Silk Road zaprli v oktobru 2013 in se je še dve različici v uporabi od takrat; trenutna različica pa Silk Road 3.0. Uspešna Oblika Silk Road je bila široka uporaba v spletnih trgovnskih  terminih, kar je privedlo do poznejše decentralizaciji spletnega čenega trga. V letu po začetnem zaustavitev Silk Road, število vidnih temnih trgu povečal s štirih na dvanajst, medtem ko se je količina seznamov drog povečalo s 18.000 na 32.000.

Darknet trgi predstavljajo večje izzive v zvezi z zakonitostjo. Bitcoins in druge oblike cryptocurrency, ki se uporabljajo v temnih trgih ni jasno ali so pravno razvrščeni v skoraj vseh delih sveta. V Združenih državah so bitcoins označeni kot “virtualna sredstva”. Ta vrsta dvoumno klasifikacije postavlja večji pritisk na organe kazenskega pregona po vsem svetu, da se prilagodijo spreminjajoči trgovini  z drogami na črno.

Timestamping

Kripto valuta uporabljajo različne sheme timestamping da bi se izognili potrebi po zanesljivim zunanjim transakcij timestamp dodane v blockchain knjigo.

Proof-of-dela sheme

Prva shema timestamping je bila shema proof-of-dela. Najbolj pogosto se uporablja proof-of-dela shema, ki temelji na SHA-256, ki je bil uveden s Bitcoin in Scrypt, ki je po valutah, kot Litecoin uporablja. Slednji zdaj dominira nad svetom kripto valute, z najmanj 480 potrjenih izvedb.

Nekateri drugi algoritmi hašiš, ki se uporabljajo za dokaz-of-dela vključujejo CryptoNight, Blake, SHA-3 in X11.

Dokazovanja deleža in kombinirani sistemi

Nekatere kripto valute se uporabljajo kombinirano proof-of-dela / proof-of-deleža sistema. Vložek proof-of-je metoda zagotavljanju kripto valute omrežja in doseganje porazdeljeno soglasje skozi zahteve uporabnikom pokazati lastništvo nad določeno količino valute. To se razlikuje od proof-of-dela sistemov, ki vodijo zahtevne algoritme razpršitev za preverjanje elektronske transakcije. Shema je v veliki meri odvisna od kovanca, in tam je zdaj ni standardna oblika tega.

Economics

kripto valute se uporabljajo predvsem zunaj obstoječih bančnih in vladne institucije, in izmenjujejo prek interneta. Medtem ko so ti alternativni, decentralizirane oblike izmenjave v zgodnjih fazah razvoja, imajo edinstveno možnost, da izpodbijajo obstoječe sisteme za valuto in plačil.

Konkurenca na kripto valute trgih

Danes obstaja več kot 1200  digitalnih valut. Zaradi nizkih stroškov vstopa in možnosti izdelave dobička z oblikovanjem kovancev je na trgu velika.

Učinki omrežja igrajo pomembno vlogo pri analiziranju razvoja kripto valute trgov. Ker vse podane dobičke iz tečajnih razlik uporabne vrednosti, kot je število njenih uporabnikov povečanju priljubljenosti določeno valuto je sestavni del uspeha te valute. Ekonomisti napovedujejo, da je največji konkurent ( najbolj priljubljena kripto valuta: Bitcoin) bo pritegnila več novih uporabnikov zaradi velikosti njihovih rasti izmenjav kovancev  in kot rezultat bo dejansko prevladovanje  na trgu.

Študija z naslovom “Konkurenca v Cryptocurrency trgu”, ki ga člani NET inštituta v treh obdobjih med 2013 in 2014 kart analizi sprememb podatkov o cenah v daljšem časovnem obdobju v zvezi s brstenja kripto valute trge. To analizira Bitcoin in druge podobne kripto valute besedilu “altcoins”. Ti vključujejo Litecoin, Peercoin in Namecoin; kripto valute naštete v vrstnem redu, s katerim predstavljajo največji odstotek digitalne tržne kapitalizacije v ozadju Bitcoin (kar predstavlja 60%).

NET Študija je pokazala, da je od teh štirih, vsi so bili zgodnji udeleženci v valute trgu digitalnih, ki so namenjeni, da popravijo napake  Bitcoina in zagnati priljubljenosti na trgu za ostale valute, katere priljubljenost še  narašča. Ta študija je predstavila vprašanje o vlogi povpraševanja v kripto valut trgih in kaj spodbuda povpraševanje pa je v zvezi z nastajajočih kovancev. Študija je namreč obravnavala dveh skupnih sil povpraševanja, ki so oblikovali trg: ojačitev in nadomestitev učinkov. Učinek okrepitev pričakuje, da bo povpraševanje povečati na podlagi novih vlageteljev, in da bi kripto valute, da bi lahko pridobili največ kupci in prodajalci zmagali  nad vsemi drugimi, tako dominira trg. Učinek nadomestitve pomeni, da, kot je cena bitcoins povečala s povečanim vplčili, bi ljudje začeli iskati druge možnosti na trgu kripto valute, tako bi odvračati od enega kovanca pridobili popolno prevlado.

Indeksi

Da bi sledili razvoju trga Kripto valuta , so pomembni indeksi Kripto valute in njihova skupna tržna vrednost.

Crypto Index – CRIX

Kripto valuta indeks CRIX je konceptualna meritev, ki jih statistiki skupaj razvili na Univerzi Humboldt v Berlinu, Univerze za upravljanje Singapur in podjetja CoinGecko se je začela leta 2016.  Indeks predstavlja značilnosti kripto valute trga segajo do 31. julija 2014.  Njegov algoritem upošteva, da je trg Kripto valute pogosto spreminja, z nenehnim ustvarjanjem novih kripto valut in trgovanjem nekaterih obstoječih.  Zato je število članov indeksu prilagoditi četrtletno glede na njihovo pomembnost na trgu kripto valute kot celoto. To je prvi dinamični indeks odraža spremembe na trgu Kripto valute.

Tag , , , ,

|

0 Komentar

A- A A+