Datum:

Vračilo davka iz tujine

Napisal 3227

Kako zahtevati vračilo davka od blaga – DDV ?

Vsako leto na Miljone ljudi potuje a le redki poznajo pravice za povračilo davka v državi kateri zapravljajo svoj denar. Tako ostane v blagajni miljone evrov prometnega davka. Za nekatere je nesmiselno se ukvarjati z papirji v državi, ki opravljajo obsežne nakupe in pustijo anormne količine svojih prihrankov, pozabijo pa na hard cash – brezplačno in dokaj enostavno zahtevek po vračilu davka.

Vse kar je potrebno urediti je, da pri nakupu ali izletu v trgovskih centrih v tujini uporabiš svoj ​​potni list skupaj z nakupum. Ob odhodu iz države na letališča, pristanišča, ali meje, ko odideš potrebuješ pečat da zapuščaš državo v kateri si zapravil svoj prihranek.

Vracilo_ddvDavčna standardni Evropska unija z dodano vrednostjo se giblje od 15 do 25 odstotkov glede na državo. Spremljaj natančne procente pred odhodom v drzavo in NE pri trgovcih, ko si že tam.
Davek je odvisen od posamezne države po svetu in se gibljejo od 4% pa vse do 30% davka na blago.

NISTE upravičeni do nadomestila za davek, ki ga preživite v hotelih in restavracijah. Kljub temu, da lahko dobite nazaj večino davka, ki ste ga plačali za blago, kot so oblačila, cuckoos in kristala. PRAVILO je , da naj ne bi smeli uporabiti svoje kupljeno blago preden zapustite državo.

Da bi dobili VRAČILO davka je potrebno, da je vaš nakup večji od določenem zneskom v razponu od približno 25 EUR do več sto EUR odvisno od države ( predhodno se pozanimajte).

POZOR:
Značilno je, da morate nakup opraviti pri enem trgovcu – ne morete seštevati vaše nakupe iz različnih trgovin oziroma tgovskih centrov, da bi dosegli zahtevano količino – tako da, če delaš velik nakup, boste imeli koristi od ugotovitve vse na enem mestu, kjer lahko kupite veliko. Če boste v državi dolgo časa je nakupovanje primerno ob koncu vašega potovanja. Vračilo davka mora zbrati v roku treh mesecev od nakupa.

Podrobnosti o tem, kako bi dobili nadomestilo razlikuje glede na državo, ampak na splošno boste morali slediti enake osnovne korake:

POGLEJMO ZAPOREDJE:

- Prinesite svoj ​​potni list s seboj. Ob nakupu boste morali predložiti potni list to je začetek postopka za vračilo denarja.

- Nakupujejo v trgovinah, ki upoštevajo vračila DDV. Trgovci odločijo, ali bodo sodelovale v sistemu DDV-vračilo. Večina turistično usmerjenih trgovinah storitev vračila DDV upošteva. Pogosto boste videli znak v oknu ali na blagajni (če ne, vprašajte). Bilo bi škoda, da bi porabili velike količine denarje na mestu in ne imeli možnosti dobili nadomestilo – vračilo DDV.

- Ko končate nakup pri blagajni trgovec izpolni potrebne listine o nadomestilu – vračilu DDV, ki ga pogosto imenujejo “preverjanje”. Prepričajte se predno greste v trgovino ali sodelujejo  v sistemu DDV, da vse kar potrebujes od dokumentov imas pri sebi. Če zahtevajo, da izpolnite kakršnekoli obrazce se prepričajte, da razumete kaj kje vpišete. Potrdilo o vračilu DDV shranite na varno mesto.

- V nekaterih trgovinah je lahko postopek za vas težaven  (če NE zagotavljajo te storitve, prepričate se tako da oznako ” Tax Free” katera je ponavadi označena pred vhodom v trgovino ali pri blagajni  ) tako boste ugotovili da ste v trgovini, ki sodeluje v sistemu DDV-vračila lahko pa se preverite osebno tako da vprašate trgovca. V bližini trgovskih centrov obstajajo tudi agencije tretje osebe , ki vam nudijo TAKOJŠNE izplačilo denarnega nadomestila (zmanjšano za provizijo za hitri servis) V vsakem primeru boste še vedno morali dobiti dokumente, na katerih je odtisnjen ŽIG  na meji in dokumntacijo pošljite nazaj agenciji. Če agencija ne prejmejo dokumentov vam  bodo zaračunali nadomestilo vaše kreditne kartice, ki je pogoj izplačila v agenciji.

- Če je vaš nakup znotraj potovanja od doma, lahko še vedno zahtevate vračilo DDV ( morda se lahko celo izognite plačilu DDV na prvem mestu). Vendar pa so lahko stroški dostave previsoki, da bi prihranili samo na DDV. Jaz ne bi opravil nakup od doma samo zato , da bi se lahko izognili plačilu DDV, če pa opravite nakup zaprosite za vračilo v trgovini.

- Pripravite svoje papirje iz nakupe na letališču ali mejnem prehodu. Ob predpostavki, da ste odšli v trgovino z vašega nakupa, prejema in papirologije DDV (vendar brez nadomestila), boste morali dobiti vračilo predelane preden greste  domov. Če ste kupili blago v državi Evropske unije, obdelavo dokumentov je vaše zadnja postaja v EU, ne glede na to, kje ste naredili svoje nakupe. Torej, če ste kupili puloverje na Danskem, v Franciji hlače in čevlje v Italiji in letiš domov iz Grčije, boste dokumentacijo  OZIGOSALI na letališču v Atenah. Če so valute drugačna v državi, kjer ste jih naredili nakup in kje ste obdelali vaše vračilo –  funtov in evrov. Boste morda morali plačati dodatno pristojbino za konverzijo) In ne pozabite – Švica, Norveška in Turčija niso v EU, tako da, če kupite v eni od teh držav, dobite listine žigosajo preden prečkate  mejo. Enako velja za vse državljane EU v USA.

- Spravite svoje dokumente ožigosane  na carini. Na vaši izhodiščni točki, poiščite lokalnega carinskega urada bodite pripravljeni stati v vrsti. V manjših letališčih, pristaniščih, in manj trgovanih mejnih prehodih, lahko najti prave carinskega agenta bo težko. Če vam zmanjka časa in oditi brez žiga ker ti zmanjkuje časa več sreče prihodnič. Na carini, se bo izvoz uradnih oseb , ki  žigosajo dokumente lahko zahtevajo, da predložite  svoje neuporabljene blago, da se preveri, da ste v resnici, izvozili  vaš nakup – če so vaši nakupi v vašem prtljagi, prenehajte s carino, preden jo preveri ker vs bodo optožili da ste goljuf.

- Ko imate enkrat obrazec žigosati s strani carinskih organov je potreben en korak, da bi dobite svoj ​​denar nazaj. Če so bili vaši nakupi kupljeni  od trgovcev, ki delajo  s storitvijo za vračilo DDV, kot so globalno modro ali Premier Tax Free, imajo  pisarne znotraj letališča. ZA njihove storitve vračilo DDV vam zaračunajo  (približno 4 odstotke provizijo), vendar vam lahko prihrani nadaljnje razburjanja in zamude. Predložite vaše ožigosane dokumente  in  vam povrnejo vračilo DDV  v gotovini TAKOJ. V nasprotnem primeru bodo knjiži vračilo na vašo kreditno kartico (v dveh ciklov zaračunavanja). Druge storitve, lahko zahteva, da vam vrnejo na podagi dokumentov, ki ste jih poslali po pošti – lahko od doma  ali pa tik pred odhodom v državo (z uporabo poštnina brezplačno, pre-naslovljeno kuverto – preprosto spustite v poštni nabiralnik, ko bo vaš carinski žig). Potem lahko čakate tudi nekaj mesecov . Poglej za vračilo na izpisku kreditne kartice, ali za preverjanje na pošti. Če preverjanje nadomestilo pride v tuji valuti, boste morda morali plačati še konverzijo da dobite denar v domači valuti na bančni račun.

Ne računaj na to. Moji bralci so poročali, da kljub pravilnim navodilom naredili zahtevek vračila DDV vendar tega niso dobili izplačanega. (Na primer, da imajo vse papirje pripravljeni, ko pridejo na letališče. – Vendar ne more najti carinskega uradnika, ki jo obdeluje) Te težave se zdijo najbolj razširjena v Italiji. Vaša najboljša verjetnost je, da kupujete  od trgovca, ki vedo  kako se spopasti z birokracijo za vas – in da so tudi nezmotljivi.

Le vi lahko odločite, ali vračila DDV vredno truda. Kar se mene tiče, moj najljubši izlet spominki so moje fotografije, revij in spomini. To so neprecenljivi – in oproščeni davkov in birokracije.

Tag , , , , , ,

|

3227 Komentar

A- A A+