Datum:

DELNICE SO LAHKO ŠE NEKAJ ČASA ZANIMIVA NALOŽBA

Napisal 3046

Borzni vlagatelji so bili v preteklih letih s svojimi naložbami različno zadovoljni. Medtem ko so tisti, ki so stavili na ameriško borzo in deloma tudi v nemške vrednostne papirje, ustvarili solidne donose, so jo investitorji v nove trge slabše odnesli. Nov faktor tveganja pri slednjih so postala valutna nihanja, kajti dolar se je začel krepiti.

Tokrat se ne bi spuščal v analize, zakaj je dolar rasel, saj sem o tem že veliko pisal, predvsem v svojih knjigah. Bolj bi se dotaknil sedanjega borznega trenutka in možnosti borznih vlagateljev za v prihodnje. Marsikdo po petih letih borzne rasti Dow Jonesa razmišlja, da verjetno prihaja čas za popravek tečajev. To se sliši logično. Vendar ni nujno, da se bo to tudi zgodilo. Ali pa ni nujno, da se bo to zgodilo v velikem obsegu.

Seveda, so možnosti, da delnice na Wall Streetu za nekaj časa prekinejo z rastjo stvarne. Predvsem temu v prid govori zelo verjetno zvišanje obrestne mere s strani FED-a v letošnjem letu. Verjetnost tega scenarija povečuje tudi dobra gospodarska rast, ki jo imajo ZDA, kar seveda, prej ko slej, ustvarja pritisk za višjo inflacijo in s tem povečuje možnosti za zvišanje obresti.
Vendar so po drugi strani tudi realne možnosti, da ta porast obresti ne bo močan in intenziven. Razlog je še vedno ta, da cene proizvodov in stotitev, v globalnem obsegu, tišči navzdol globalna konkurenca, nižanje cen nafte in praktično zanemarljiva rast plač zaposlenih. Govorim seveda za ZDA, deloma pa to velja tudi za Evropsko unijo.

Nenavadno ugodna situacija za borzne naložbe je, prav tako, na evropskih borznih trgih. Seveda pa moram tu znova ponoviti, da so zopet v najboljšem položaju delnice nemških podjetij, predvsem zaradi svoje izvozne konkurenčnosti in dostopa do poceni kreditov. Posebej olajševalna okoliščina je še nizka raven obrestnih mer. Podjetja kot so BMW, Daimler, Deutsche Telekom in podobna, si lahko na 10 let denar izposojajo za manj kot 2% obresti letno.
Možnosti za dobičke so pri takih podjetij zelo dobre, ne glede na to, kaj o tem zdaj pravi borza, oziroma, kakšni so borzni tečaji. Če na srednji rok drži, da se borzni tečaji držijo gibanja dobičkov podjetij, potem bi moral biti razvoj dogodkov na frankfurtski borzi letos pozitiven.

Evropskim finančnim trgom gre posebej na roko trgu uredba regulatorjev, ki sili banke in zavarovalnice, da levji delež naložb držijo v obveznicah. Nemške zavarovalnice imajo, po pisanju Handelsblatta, konec 2014, kar 88 odstotkov naložb v rentnih papirjih in le 3 odstotke v delnicah. S tem so, sicer, po eni strani zapostavljene naložbe v delnice, vendar se po drugi strani znižujejo obrestne mere na skoraj ničelno raven, kar je za dobičke podjetij vsekakor dobra novica. Ker so obrestne mere v ZDA višje od evropskih, se bo denar verjetno iz evrov še naprej selil v dolarje, z rastjo slednjega, pa se bodo dodatno izboljšale možnosti evropskih izvoznikov na dolarske trge.

Opazili ste, da veliko govorim o makroekonomskem okolju manj pa o gibanjih borze v 2015. Vendar je obrestno okolje eden bistvenih dejavnikov, od katerega bo odvisno gibanje tečajev v prihodnjih mesecih. Seveda so vedno možni moteči dogodki in scenariji, ki lahko sedanjo sliko v hipu spremenijo. Posebej velika uganka je, kako bo ameriška borza reagirala na višanje obresti glede na rekordno raven s krediti kupljenih vrednostnih papirjev.
Ne glede na vse to, pa je precej verjetno, da naložbe v vrednostne papirje, v še včeraj atraktivne nove trge, še nekaj časa ne bodo tako dobičkonosne kot v zahodne borze. Dobički prvih bodo verjetno prisotni le, če jih bomo izrazili v lokalnih valutah.

 

 

Tag

|

3046 Komentar

A- A A+